Ιουν162014

Ναι στη σύνδεση της Ηπείρου με τον TAP, υπό προϋποθέσεις

ypekaΑπαντήσεις έδωσαν το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος (ΠΕΚΑ) και οι εμπλεκόμενοι Οργανισμοί (ΔΕΣΦΑ και ΔΕΠΑ) στην ερώτηση, που είχε καταθέσει ο Σταύρος Καλογιάννης στη Βουλή, με θέμα τη σύνδεση της Ηπείρου με τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (ΤΑP). Όσον αφορά την επέκταση του ΕΣΦΑ σε νέες περιοχές, όπως η Ήπειρος, η ΔΕΣΦΑ ΑΕ επισημαίνει ότι «εφαρμόζονται οι διατάξεις του Κώδικα Διαχείρισης ΕΣΦΑ και βασική προϋπόθεση για τέτοια επέκταση αποτελεί η έκφραση ενδιαφέροντος από μεγάλους καταναλωτές ή εταιρείες Παροχής Αερίου».


Ο Σταύρος Καλογιάννης διαβίβασε τις σχετικές απαντήσεις του ΥΠΕΚΑ στην Περιφέρεια Ηπείρου, ζητώντας να διερευνηθεί το συντομότερο δυνατό η δυνητική ζήτηση φυσικού αερίου από μεγάλους καταναλωτές της Ηπείρου, όπως είναι οι Βιομηχανικές Περιοχές, το Αστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, μεγάλες βιομηχανίες και άλλοι. Το σχετικό υπόμνημα πρέπει να υποβληθεί στο ΥΠΕΚΑ, ώστε, με τεκμηριωμένο τρόπο, να διεκδικήσουμε τη σύνδεση της Ηπείρου με τον αγωγό.

Ο αγωγός
Όπως είναι γνωστό, ο αγωγός TAP θα διασυνδέσει την Τουρκία, την Ελλάδα, την Αλβανία και την Ιταλία, και έχει συνολικό μήκος 870 χιλιομέτρων. Εντός της Ελλάδας, ο εν λόγω αγωγός θα έχει όδευση που θα ξεκινάει από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στους Κήπους του Ν. Έβρου και θα καταλήγει στα ελληνοαλβανικά σύνορα στο Ν. Καστοριάς. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, υπάρχει η δυνατότητα διασύνδεσης του TAP με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου σε τρία σημεία. Το εκτιμώμενο κόστος της επένδυσης στον ελληνικό χώρο ανέρχεται στα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ και, με βάση τις εκτιμήσεις της εταιρείας υλοποίησης του έργου «Trans Adriatic Pipeline AG», αναμένεται να δημιουργηθούν 2.000 άμεσες και 10.000 έμμεσες νέες θέσεις εργασίας. Η έναρξη λειτουργίας του αγωγού, σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, προγραμματίζεται για το 2015.

 

Πηγή: B2Green

Τελευταία Ενημέρωση στις Ιουν162014